Jaa:

Arcusys: (Työ)paikalla on väliäKun Joensuussa aikaa, energiaa ja rahaa ei mene kaikkeen ylimääräiseen, voi keskittyä itse elämiseen – ja bisnekseen. Tämän on saanut kokea Arcusysin toimitusjohtaja Jussi Hurskainen.

Lähteäkö Helsinkiin vai perustaa firma – tässä olivat Arcusysin Jussi Hurskaisen ja hänen kolmen ystävänsä vaihtoehdot 2000-luvun alussa. Vaikka bisneksestä ei kukaan tiennyt mitään, laittoivat miehet yrityksen pystyyn ja lähtivät ”kokeilemaan”. Tiedepuiston yrityshautomo antoi miehille kuitenkin ilmeisen hyvät eväät startupin alkumetreille, sillä perustajanelikon kova työ ja sinnikkyys ovat kantaneet pitkälle.

Vuonna 2017 perustajajäsenistä on jäljellä kaksi, mutta työntekijöiden määrä on vain kasvanut. Oppimisen digitalisaatioon erikoistuneella Arcusysillä on nyt neljä tytäryhtiötä maailmalla, joista uusin Lontoossa, sekä neljä toimipistettä Suomessa: Joensuussa, Helsingissä, Lappeenrannassa ja Oulussa. Tilauksia on sadellut paljon myös Suomen ulkopuolelta, samoin erilaisia kasvuyrityspalkintoja. Onpa Arcusys valittu Euroopan 7. parhaimmaksi työpaikaksikin. Siten vaikka bisneksen tekemiseen on pitänyt kirjaimellisesti opetella jopa pienten virheiden kustannuksella, on paljon tullut tehtyä myös oikein – esimerkiksi työntekijöiden kohdalla. Menestyksen takana ovatkin aina ihmiset.

– Meille tulee paljon hakemuksia ihmisiltä, joilla on hyvin erilaisia taustoja. Hyville ja lahjakkaille tyypeille pyritään kuitenkin aina löytämään hommaa mielenkiinnon ja osaamisen perusteella, vaikka mitään selkeää pestiä ei meillä olisikaan auki, Hurskainen toteaa.

Arcusys onkin loistava esimerkki siitä, että firmallakaan ei voi mennä huonosti, jos yhteisö voi hyvin. Tämä nimittäin näkyy eittämättä motivaation tasossa ja yrityksen tuloksissa. Arcusysin tiimi onkin muodostunut osaavaksi, tiiviiksi ja värikkääksi. On paluumuuttajaa, konkaria, harjoittelijaa, alanvaihtajaa sekä tekijöitä jopa Kolumbiasta ja Thaimaasta asti. Erilaisista taustoista huolimatta keskinäinen kunnioitus on firmassa kova, ja ystävyyssuhteita on syntynyt yrityksen sisällä paljon.Yhteisöllinen ilmapiiri pysyy voimissaan myös erinäisten firman sponsoroimien tapahtumien ansiosta, aina grillikauden avajaisista lautapeliturnauksiin ja laatuoluiden maisteluilloista yhteisiin matkoihin. Hauskanpidosta huolimatta töitä tehdään kovasti.

–  Töitä paiskitaan, mutta silti porukka ei stressaa: täällä kun työn ja vapaa-ajan saa hyvin balanssiin. Helsingissä ympärillä on paljon ylimääräisiä häiriötekijöitä, jotka syö jaksamista, kuten pitkät työ- ja harrastusmatkat sekä ainainen kiire. Joensuussa stressiä ei tule liikaa työn ulkopuolelta, joten jaksaa painaa duuniakin kovaa, Hurskainen kertoo.

Kasvavien startupien kaupunki

Vaikka menestyminen vaatii työtä, on Hurskainen sitä mieltä, että Joensuu on uusille ideoille ja startupeille hedelmällinen maaperä:

– Kaupunki edistää täällä hyvin esimerkiksi pilotointihankkeita. Myös oppilaitosten kanssa on helppo tehdä yhteistyötä.

Toimitusjohtajan mukaan esimerkiksi yrityksen avaruushallinto NASA:n kanssa yhteistyössä toteutettua Epic Challange -koulutusohjelmaa ei tarvinnut paikallisille kouluille sen kummemmin markkinoida, kun jo oppilaitokset yliopistoista lukioihin ottivat tämän avaruuden mysteerien ratkomiseen pureutuvan opintokokonaisuuden valikoimaansa. Koulutusohjelma pohjautuu yrityksen nimekkäimmälle tuotteelle Valamis-oppimisympäristölle, joka onkin erinomainen esimerkki siitä, kuinka teräviä IT-alan ideoita kaupungissamme versoaa.

– Monet eivät ehkä tiedä, kuinka merkittävällä tasolla Joensuun IT-osaaminen on – ja se kasvaa ja kehittyy koko ajan. On hienoa, että tänne on alkanut tulla lisää alan pieniä firmoja. Eivätkä nämä ole täällä mitään sellaisia, että pari kaveria kokeilee, mitähän tästä voisi tulla ja homma jää siihen. Nämä startupit lähtevät oikeasti kasvamaan, Hurskainen – itse oivana esimerkkinä asiasta – toteaa.

Koskikatu 7 A, 80100 Joensuu