Jaa:

Matkat minuuteissa

Kompaktissa Joensuussa liikkuminen on vaivatonta niin pyörällä, kävellen, bussilla kuin autollakin. Aikaa säästyy olennaiseen, kun arjen matkat taittuvat minuuteissa.

Joensuu on kevyen liikenteen kaupunki. Täällä pyöräillään ja kävellään arjen matkoja enemmän kuin missään muualla Suomessa. Kävelyllä ja pyöräilyllä oli 47 % kulkutapaosuus henkilöliikenteen matkoista Joensuussa valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen 2010–2011 mukaan. Lieköhän pyöräilyssä salaisuus joensuulaisten leppoisaan luonteeseen työmatkapyöräilyn on nimittäin todistettu lievittävän stressiä.

Pyöräilyn suosio on Joensuussa tiettävästi vain kasvanut, eikä vähiten siksi, että kaupungin pyöräilyreittejä kehitetään koko ajan, jotta pyöräily olisi esteettömämpää ja sujuvampaa. Koko Suomen ensimmäinen pyöräkatu avattiin Joensuun keskustaan elokuussa 2017 ja kaupungin tavoitteena on kattava 225 kilometrin pyöräilyverkko.

Joensuulainen ei kuitenkaan ole vain omien jalkojensa varassa. Joensuun joukkoliikenne, tuttavallisemmin JOJO, kuljettaa ilmastoystävällisesti perille säässä kuin säässä. Asuinalueilta pääsee bussilla näppärästi kouluun, töihin ja shoppailemaan. Pohjoiskarjalaisen bussikuskin rempseä tervehdys piristää kenen tahansa päivää.

Myös arjen autoilu on Joensuussa kiireetöntä, kun ruuhkiin tai parkkipaikanmetsästykseen ei tarvitse varata tuntitolkulla aikaa. Pysäköintimahdollisuuksia on keskustankin alueella lukuisia: pysäköintitaloissa ja -alueilla auto pysyy tallessa vaikka koko päivän, kadunvarsipysäköinti taas helpottaa lyhyitä asiointeja.